Home » Uitvaart Regelen » doe het zelf uitvaart

doe het zelf uitvaart

Het zelf regelen van een uitvaart

Mag je zelf een uitvaart regelen? Jazeker, in de wet staat nergens vermeld dat een uitvaart door een uitvaartbedrijf geregeld en uitgevoerd moet worden. Men mag alles zelf doen, vanaf de aangifte, het vervaardigen van de kist, het vervoer tot en met de uitvaart zelf. Of dat aan te raden is, is een heel ander verhaal.
Meride zet de voors en tegens voor u op een rij:

‘Doe het zelf uitvaart’, een goede keuze, mits ….

Bij Meride bent u aan het goede adres als de wens bestaat om zelf een uitvaart te leiden. Onze uitvaartverzorgers staan u ten dienste met hun ruime ervaring en inzicht. Een uitvaart organiseren en begeleiden van A tot Z lijkt wellicht niet zo moeilijk, maar alleen al het feit dat u een uitvaart nooit meer over kunt doen, maakt het risico dat er fouten gemaakt worden of verkeerde beslissingen genomen worden, heel erg groot.

Goed kunnen spreken in het openbaar maakt u nog niet tot een goede uitvaartleider, goed kunnen organiseren evenmin. De keuze om met Meride in gesprek te gaan is een uitstekende keuze. Een voorbespreking waarin u alle wensen en gedachten op tafel kunt leggen, waarin de uitvaartverzorger u adviseert en laat zien wat u zelf kunt doen en wat u wellicht beter aan Meride over kunt laten.

Een dergelijke voorbespreking is gratis en vrijblijvend en vindt plaats waar u wilt, bij u thuis of elders. Belt u gerust voor een afspraak met 085 – 4018 123.

Meride, een goede keuze, ook als het een ‘Doe het zelf uitvaart’ betreft.

Aangifte van overlijden

Om te beginnen is er de aangifte van het overlijden. Dit moet gebeuren in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. U heeft het A- en B-formulier nodig dat de arts, die het overlijden officieel vaststelde, heeft ingevuld. Soms laat de arts deze formulieren achter bij de overledene, soms moeten deze afgehaald worden bij zijn praktijk. Wordt de overledene vervoerd, bijvoorbeeld van een ziekenhuis naar huis of uitvaartcentrum, dan heeft de vervoerder deze formulieren nodig om bij verkeerscontrole te kunnen overleggen en moet u deze dus na vervoer bij de vervoerder ophalen.

U noteert alle gegevens van de overledene; naam, geboortedatum en –plaats, namen van ouders, (zijn de ouders nog in leven of overleden, zo ja, wanneer), aantal kinderen, leeftijd kinderen, echtgenoten, ex-echtgenoten, woonadres, adres van overlijden, huisarts en schouwarts, ISBN-nummer. U moet zich kunnen legitimeren en bij aangifte moet de datum en plaats van begrafenis of crematie al bekend zijn.

Dat brengt de eerste hobbel met zich mee. Elk crematorium of elke begraafplaats zal vragen welk uitvaartbedrijf hen opdracht geeft tot de uitvaart. Als particulier zult u de hele uitvaart van tevoren contant moeten betalen. Normaal gesproken schiet het uitvaartbedrijf dit bedrag voor en brengt het na de uitvaart bij u in rekening. Voor een crematorium of begraafplaats is het uitvaartbedrijf altijd de opdrachtgever en de verantwoordelijke, zij wijken daar niet graag van af.

Heeft u meer tijd nodig dan de zes dagen die door de wet zijn vastgesteld, dan moet er uitstel aangevraagd worden. U heeft een goede reden nodig om dit uitstel te onderbouwen, zoals overkomst familie uit het buitenland. Het uitstel vraagt u aan bij de aangifte. De kosten voor het verwerken van de aangifte moeten contant betaald worden, dit verschilt per gemeente en zal ongeveer vijftien euro zijn. Als het niet al te druk is wordt de akte direct opgesteld, u kunt dan wachten. Bij grote drukte in het gemeentehuis zult u terug moeten komen om de akte af te halen.

 

Zelf aangifte van overlijden doen, met behulp van Meride

Wanneer u bij de bespreking van de uitvaart aangeeft zelf aangifte van overlijden te willen doen, dan zal de uitvaartverzorger van Meride een formulier invullen met alle benodigde gegevens. Hij of zij zal zorgen dat u de formulieren van de arts krijgt en een afspraak voor u regelen bij de gemeente van aangifte. Het formulier met gegevens zal worden gefaxt of gemaild, zodat de akte van overlijden voor u klaarligt.

Vervolgens kunt u dan zelf in het gemeentehuis de akte ondertekenen, betalen en meenemen.

 

Het zelf verzorgen, kleden en opbaren van de overledene

De laatste verzorging van de overledene kan op meerdere manieren. Belangrijk is de beslissing of er nog afscheid genomen gaat worden op de dagen tot aan de uitvaart. In dat geval is het zaak dat de overledene er zo natuurlijk mogelijk uitziet.
Soms kiest men ervoor om geen verzorging meer te laten plaatsvinden, het kan een uitdrukkelijke wens geweest zijn van de persoon zelf. Dan legt men het lichaam direct in de uitvaartkist en sluit deze af.

Is er een laatste verzorging nodig dan zijn er de volgende punten van aandacht:
Uitgebreid wassen is niet nodig, zelfs niet wenselijk. Men haalt immers de beschermlaag van de huid, dit kan verkleuring en versnelde afbraak bevorderen. Alleen dat wat echt nodig is, wordt gedaan. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van ontlasting en/of braaksel. Het gezicht en de handen deppen met verfrissingsdoekjes is vaak voldoende. Baardgroei scheren, nagels schoonmaken, haren kammen en indien nodig wassen.

Om de kleding te beschermen en lichaamsgeuren op te vangen wordt er gebruik gemaakt van incontinentiemateriaal, dus een papieren luier, onder het ondergoed.
Een overledene kleden kan het beste door twee personen gedaan worden en vergt echt enige ervaring, bijvoorbeeld met iemand uit de ouderenzorg of verpleging.

Als de overledene zichtbaar blijft, is het nodig om de ogen en de mond goed te sluiten. Voor de ogen zijn er speciale kapjes die op de oogbol komen, het ooglid wordt daaroverheen gelegd. De mond kan gesloten worden met gebruik van een hals steun. Deze materialen zullen bij een uitvaartcentrum of dergelijke gekocht kunnen worden.

De koeling is van groot belang. Zowel van de ruimte waar de overledene is opgebaard als van kist of bed. Wordt de overledene in een uitvaartkist gelegd, dan is een kistkoeling nodig, wordt de overledene op bed opgebaard, dan is een bedkoeling nodig. Beide zijn eventueel te huur, evenals een goede airco. Raam op een kier zetten is riskant vanwege vliegen en dergelijke. Dagelijkse controle van de overledene is absoluut nodig. Er kunnen nare geuren ontstaan, er kan vocht uit neus, mond of ogen lopen, ernstige verkleuringen optreden. Dit zult u moeten oplossen.

 

Het zelf verzorgen, kleden en opbaren met behulp van Meride

Als u bij het eerste contact met Meride direct aangeeft bij de verzorging te willen helpen, dan krijgt u daar alle gelegenheid voor. De verzorgers van Meride zullen u zoveel mogelijk zelf laten doen. Zijn er handelingen die u niet prettig vindt of te confronterend, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de ogen, dan doen zij dat voor u. Ook het professioneel sluiten van de mond door middel van een kleine hechting nemen zij voor hun rekening. De overledene zal er daardoor heel natuurlijk uitzien.
Het gebruiken van eigen crème en lotion is aan te raden. De vertrouwde geur is vaak troostend voor de nabestaanden. Voor de opbaring neemt Meride alle nodige spullen mee, van koeling tot en met kam, borstel en nagelschaartje.

In de dagen tot aan de uitvaart zal er dagelijks iemand van Meride even komen controleren of alles in orde is. En mocht u zich tussentijds ongerust maken over iets, dan kunt u altijd even bellen voor overleg.

Zelf organiseren en leiden van de uitvaartplechtigheid

Voor een plechtigheid wordt een bepaalde tijd vastgelegd en u moet zich daaraan houden. Bij overschrijding van deze afgesproken tijd is er niet alleen een behoorlijke financiële toeslag, maar families na u zullen moeten wachten, en dat is een heel vervelende situatie.

Het goed inschatten van de nodige tijd is dus essentieel. Hoeveel muziek, hoeveel sprekers, wordt de overledene binnengedragen in aanwezigheid van iedereen, is er een afscheidsdefilé, hoeveel mensen worden er verwacht? Allemaal vragen die zo goed mogelijk beantwoord dienen te worden.
Is er geen financiële drempel, dan kan er ruim tijd gereserveerd worden. Mag de uitvaart een bepaalde financiële grens niet overschrijden, dan moet er een strakke planning gemaakt worden, waaraan men zich goed aan houdt.

In feite moet de plechtigheid stap voor stap doorgedacht, doorgesproken en genoteerd worden, van vertrek vanaf uitvaartcentrum of huis, aankomst bij crematorium of begraafplaats tot en met het einde van de condoleance.
Het goed inplannen van tijd is vooral een kwestie van ervaring, heel veel ervaring.

Als het draaiboek klaar is, de muziek en beelden zijn uitgezocht, dan zal degene die de leiding op zich genomen heeft zich goed moeten realiseren dat hij of zij van de eerste tot de laatste minuut verantwoordelijk is voor de gang van zaken.

Ten eerste zal men in de aula de muziek en beelden minimaal 24 uur van tevoren aangeleverd willen hebben. Een kopie van het draaiboek wordt zeer op prijs gesteld.
U zult zich onvoorwaardelijk aan het draaiboek moeten houden. De aulamedewerker van crematorium of begraafplaats doet niet meer dan het binnenlaten van mensen en het aanzetten van muziek of beeldpresentatie en volgt dus het draaiboek.
U moet uw tekst van tevoren op papier hebben gezet en gecontroleerd hebben op spreeklengte. Verlang ook van sprekers dat zij hun woorden op papier zetten en niet uit het hoofd gaan staan praten, dat leidt heel vaak tot ongewenste uitweidingen.
U moet onverwachte of niet gewenste sprekers op hele nette manier kunnen pareren.
U moet niet in paniek raken bij haperende muziek, beelden of dergelijke.
U moet van begin tot einde overzicht houden over alle aanwezigen, kan iedereen het goed verstaan, kan iedereen het goed zien en volgen?

Kortom, u heeft oren en ogen van voren en van achteren nodig en zult uw eigen emoties en gevoelens ondergeschikt moeten laten zijn.

 

Organiseren en leiden van de uitvaart met behulp van Meride

Onze uitvaartverzorgers hebben een gedegen opleiding gevolgd en heel veel ervaring opgedaan voor zij bij Meride werden aangenomen. Ook als u graag zelf middelpunt wilt zijn van de plechtigheid zullen zij u met raad en daad terzijde staan. Uw draaiboek controleren en aanvullen of op onvolkomenheden wijzen. De uitvaart met u stap voor stap doornemen en alle valkuilen effenen. De verantwoording van de gang van zaken rondom de plechtigheid op zich nemen, zodat u zich helemaal kunt wijden aan het afscheid.
U kunt bij onverwachte situaties hulp en steun verwachten, de uitvaartverzorger zal zich terughoudend opstellen, maar de gang van zaken nauwlettend in de gaten houden.
Kortom, u kunt een waardig afscheid kunnen begeleiden door volop gebruik te maken van de ervaring, kennis en kunde van Meride.

Uitvaartverzorger, een prachtig vak

Een vak waarin je mensen nabij bent in tijden van intens verdriet door te ontzorgen, te regelen en leiding te geven aan een onvergetelijk afscheid. Een afscheid dat recht doet aan de overledene en dat heilzaam is voor het rouwproces van de nabestaanden.
Een prachtig vak, maar ook een vak dat heel vaak wordt onderschat.

 

Uitvaartverzorger, een veeleisend vak

Als uitvaartverzorger moet je goed de consequenties van wensen en handelingen doorzien. Er zijn soms wensen die onuitvoerbaar zijn, maar een goede uitvaartverzorger kent door zijn grote ervaring voldoende alternatieven en zal deze ook voorleggen.
Er zijn soms wensen die niet uitgesproken worden, een goede uitvaartverzorger herkent de signalen en zal er naar vragen en de veiligheid bieden om ze uit te spreken.

Vaak ontstaat er binnen families spanning door onderling onbegrip, door vermoeidheid na lang waken, door de confrontatie met een verschrikkelijke werkelijkheid of door andere factoren. Een goede uitvaartverzorger zal die spanning kunnen oplossen doordat hij of zij erbuiten staat en geen partij is.