Home » uitvaartverzorgers » Marlène Kromhout

Marlène Kromhout

Marlène Kromhout Uitvaartverzorger bij Meride Uitvaartverzorging

“Als uitvaartverzorger probeer ik aan te voelen wat waarde heeft voor de nabestaanden. Op welke manier vinden zij troost en wat voor uitvaart hebben ze voor ogen. Op welke manier kan ik dat voor hen vormgeven en organiseren? Ik heb een groot gevoel van empathie en draag graag bij aan een dag vol mooie herinneringen.”

Marlène Kromhout

 

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

In gesprek met Marlène Kromhout

Uitvaartverzorger, een apart beroep, waarom heb jij hiervoor gekozen?

Marlène Kromhout:
Aanvankelijk dacht ik daar niet aan, maar naarmate je ouder wordt, word je vaker met de wereld van het afscheid nemen geconfronteerd en op die momenten dacht ik wel: ‘Wat een mooi beroep’. Toen overleed mijn moeder en dan komt het heel dichtbij. Het liet me niet meer los. Ik heb als coördinator jarenlang leidinggegeven aan een team, maar dit werk heeft zoveel meerwaarde.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen zakelijkheid en emotie?

Marlène Kromhout knikt:
Dat is weleens lastig. Ik ben ervan overtuigd dat goed werk gewoon betaald moet worden en ik maak dan ook een offerte waar ik achter kan staan. En gelukkig werken we bij Meride met vaste prijzen die je gewoon op de site kunt terugvinden. Maar als ik merk dat geld een probleem kan zijn, dan vraag ik of er een budget is, dan kan ik suggesties doen om de uitvaart eenvoudig te houden en toch heel persoonlijk. Ik zal mijn uiterste best doen om dan binnen de mogelijkheden te blijven.

Hoe ga je om met schrijnende momenten, die je ongetwijfeld zult meemaken?

Marlène Kromhout:
Op de dag van de uitvaart ben ik in een andere modus, volop oog en oor voor anderen, maar ik neem het verdriet niet over. Daar kan ik goed afstand in bewaren, gelukkig wel. Ik word wel geraakt door het verdriet van anderen.

Is er weleens een verzoek geweest dat je niet kon of wilde opvolgen?

Marlène Kromhout:
Ik heb tot nu toe nog niet te maken gehad met een dergelijke situatie. Maar ik vind het belangrijk dat het afscheid past bij de overledene en de nabestaanden en als het mogelijk is, zal ik altijd mijn best doen om het te regelen.

Vraagt het werken in de grote stad een andere benadering dan het werken in dorpsgemeenten?

Marlene Kromhout:
Het verschil zit niet in het omgaan met verdriet, maar wel in de manier waarop men een uitvaartverzorger kiest. Als ik eenmaal aan tafel zit, in een dorp of in een stad, dan is er weinig verschil.

Hoe ga je om met onenigheid binnen de familie?

Marlene Kromhout:
Om te beginnen heb je altijd één opdrachtgever, in principe is deze bepalend. Wel probeer ik ruimte te geven aan anderen, dat is weleens spannend. Goed luisteren, goed kijken en heel voorzichtig nuances aanbrengen. Het is een uitdaging.

Wat is jouw visie op de toekomst van de uitvaart?

Marlene Kromhout denkt na:
Ik zie dat men het afscheid steeds persoonlijker wil maken. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Dat daar een financiële kant aan zit, dat verliest men weleens uit het oog. En weet je, je hoeft niet persé alles anders te doen, maar je kan ook kleine dingetjes toevoegen die een uitvaart bijzonder maken.

In de toekomst zie ik vooral kleine uitvaarten, niet meer iedereen mee naar het graf of crematorium. En logistiek die dan ook aangepast wordt. Wellicht eerst koffiedrinken na de afscheidsdienst en daarna alleen met de directe nabestaanden naar de begraafplaats of het crematorium.

Denk je na over je eigen uitvaart?

Marlene Kromhout:
Steeds vaker. Ik herinner mij dat ik in het begin van mijn opleiding daar een opdracht over moest doen. Ik kwam er niet goed uit, had er geen helder beeld bij. Maar nu, na al mijn ervaringen kies ik duidelijk voor een natuurbegraafplaats. Ik heb dit ook besproken met mijn zussen, zij weten hier dus van. Echt schriftelijk vastgelegd heb ik het nog niet en ook een eigen plekje op een dergelijke begraafplaats moet ik nog gaan zoeken.

Zijn er valkuilen waar je als nabestaanden voor moet oppassen?

Marlene Kromhout:
De eigen visie op een uitvaart is goed, maar kan ook een valkuil zijn. Soms wil de familie zondermeer vasthouden aan de wens van de overledene. Het is natuurlijk fijn als helder is of het over een begrafenis gaat of over een crematie. Maar ik denk wel dat de uitvaart ook moet passen bij de nabestaanden. Bijvoorbeeld: iemand met een groot sociaal netwerk, een leven vol nauwe betrekkingen met familie en vrienden, wil absoluut niets na zijn overlijden. Dan staan de achterblijvers met lege handen. Voor zover het mogelijk is bespreek ik dat wel. Soms heeft men even tijd nodig om naar de gulden middenweg te zoeken, maar die is er altijd. Ook zonder afbreuk te doen aan de wens van de overledene.

Waar zou je nadrukkelijk aandacht voor willen vragen?

Marlene Kromhout:
Geniet van elkaar. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je in dit werk terecht komt, word je geconfronteerd met dat het zomaar over kan zijn. Sta eens bij stil wie je dierbaren zijn.

Onze uitvaartverzorgers doen er alles aan om u bij te staan met ideeën. Ze bieden een luisterend oor en helpen u met alle praktische zaken. Maak via een vrijblijvend kennismakingsgesprek kennis met onze uitvaartverzorger bij u in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek denkt de uitvaartverzorger samen met u na over uw uitvaart of die van een naaste. Hij of zij staat met u stil bij alle facetten van de uitvaart: de gevolgen van een overlijden en hoe u de uitvaart vorm kunt geven.

  • Vraag een kennismakingsgesprek aan

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons. Door op "Formulier verzenden" te klikken gaat u ermee akkoord dat we contact met u op kunnen nemen.