Home » Overlijden

Overlijden

In Nederland overlijden per jaar ongeveer 140.000 mensen. Het is belangrijk om na een overlijden contact op te nemen met een uitvaartbedrijf dat naast betrokkenheid vooral over uitgebreide kennis en ervaring beschikt om u tot steun te zijn. Meride Uitvaartverzorging is zo’n bedrijf bij uitstek. Welk moment u ons ook belt, 085 – 40 18 123, wij staan voor u klaar, waar ook in Nederland.

Overlijden, wat te doen?

Allereerst moet eerst het overlijden door een arts vastgesteld worden. Deze arts vult een overlijdensverklaring in. De verklaring is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen bij de gemeente. Nadat de arts geweest is, neemt u contact op met het uitvaartbedrijf. Wanneer u het overlijden telefonisch heeft gemeld, 085 – 40 18 123, wordt u direct doorverbonden met de uitvaartverzorger die met u het afscheid gaat regelen. De uitvaartverzorger overlegt met u wat er als eerste dient te gebeuren en zal een afspraak maken voor de bespreking van de uitvaart. Bij Meride krijgt u met één persoon te maken die alles regelt en begeleidt en die uw aanspreekpunt is tot en met de dagen na de uitvaart. Indien gewenst komt de uitvaartverzorger dagelijks bij u langs. Niets wordt aan het toeval overgelaten, elk detail is belangrijk en een glasheldere begroting wordt aan u voorgelegd. Geen verrassingen achteraf.

In aanloop naar bespreking van de uitvaart

Terwijl u wacht op de uitvaartverzorger, kunt u vast nakijken of er wellicht een overlijdensverzekering is. Meride kan voor praktische elke verzekering de uitvaart regelen en zal dan de kosten ‘voorschieten’ tot de uitkering is gedaan. Ook gegevens zoals BSN-nummer van de overledene en van u als opdrachtgever, zijn straks nodig. Is iemand onverwacht overleden, bijvoorbeeld door een ongeval, ga dan na of er een ongevallenverzekering is en licht deze verzekeraar binnen 48 uur in. Heeft de overledene een testament of een wilsbeschikking opgesteld? Dit kunt u nakijken in zijn of haar administratie. Wellicht staan er aanwijzingen in betreffende de uitvaart. Op onze website vindt u een checklist welke u kunt raadplegen.

Bespreking van de uitvaart na of voor een overlijden

De uitvaartverzorger zal stap voor stap met u de hele uitvaart doornemen. Van opbaring tot en met de plechtigheid. Elke mogelijkheid en elke keuze, cremeren of begraven, opbaring, uitvaartkist, rouwkaarten, advertenties, zal door hem of haar uitgebreid toegelicht en doorgesproken worden. Niet alles hoeft u in dit eerste gesprek te beslissen. Bij Meride zijn meer gesprekken mogelijk, zodat u tijd krijgt om weloverwogen keuzes te maken. Indien er voor een rouwkaart gekozen wordt, moet er een tekst komen. Is het moeilijk om de juiste woorden te vinden, dan kan wellicht met een gedichtje veel gezegd worden.

Aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand

In het algemeen doet de uitvaartverzorger aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Dit is dus niet altijd de woonplaats. De uitvaartverzorger heeft daarvoor de door de arts ingevulde verklaring van overlijden nodig en alle gegevens betreffende de overledene, de opdrachtgever van de uitvaart, en de eventuele kinderen. Na aangifte krijgt u een uittreksel van de akte van overlijden van de uitvaartverzorger overhandigt. U mag ook zelf aangifte doen, zorgt u dan voor benodigde papieren en vergeet uw legitimatiebewijs niet. Aan te raden is om een afspraak te maken met de burgerlijke stand, dan wordt u wellicht even apart ontvangen. De leges van de akte moeten direct worden voldaan.

Overlijden na een ziekbed

In een afscheidsproces dat al langer speelt, bij ongeneeslijke ziekte, is het aan te bevelen om te kiezen voor een voorbespreking. Dit gesprek voert Meride geheel vrijblijvend en gratis met u. Hoe moeilijk een dergelijk gesprek ook kan zijn, het geeft uiteindelijk heel veel rust en ruimte als zaken rondom de uitvaart geregeld zijn. Alle vragen zijn gesteld, alle antwoorden zijn gegeven. Alle aandacht kan nu uitgaan naar uw dierbare die binnenkort afscheid moet nemen, en naar allen die daar omheen staan.

Overlijden in het buitenland

Wanneer iemand in het buitenland overlijdt, moet het overbrengen naar ons land geregeld worden. Dat is verre van eenvoudig. Elk land heeft eigen regels en voorschriften. Meride Uitvaartverzorging heeft de nodige kennis en ervaring in huis. In de kennisbank op onze website leest u daar uitgebreid over. Neem gerust contact op indien u vragen hierover heeft.

Na overlijden naar het buitenland

Regels en voorschriften gelden ook wanneer hier iemand overlijdt en de wens heeft om in een ander land begraven te worden. Ook in dat geval is het heel belangrijk dat u contact legt met een bedrijf dat hier ervaring mee heeft en over alle kennis beschikt. Meride heeft die kennis en ervaring en kan u daarin stap voor stap begeleiden en alle zorgen uit handen nemen.

Overlijden voor of tijdens de geboorte

Helaas gebeurt het soms dat een kindje in de baarmoeder overlijdt of vlak na de geboorte. Wanneer de oorzaak niet duidelijk is kan men om sectie vragen. In sommige gevallen wordt dat door de arts zelf aangeraden. De beslissing ligt altijd bij de ouders zelf.
Het is heel belangrijk dat de jonge ouders hun kindje leren kennen, dat ze het aanraken en goed in zich opnemen. Er zijn eenvoudige middelen om het kindje thuis koel te houden, zodat het in het eigen wiegje of bedje kan blijven tot het definitieve moment van afscheid. De uitvaartverzorger kan u alles vertellen over mogelijkheden van kinderuitvaarten en zal u in deze intens moeilijke periode dagelijks tot steun zijn.

Overlijden en bankzaken

Op het moment dat iemand overlijdt, is zijn of haar de bankrekening niet meer te gebruiken, tenzij het een en/of rekening betreft. Ook een eventuele machtiging vervalt op het moment van overlijden. Immers, een overledene kan zijn zaken niet meer beheren, kan niet meer iemand machtigen. Het overlijden moet doorgegeven worden aan de bank, in de praktijk gebeurt dat meestal de volgende dag. De rekening wordt dan geblokkeerd.
Dringende betalingen, zoals huur of hypotheek, kunnen wel gedaan worden, ook incasso’s lopen door. In de meeste gevallen is het mogelijk dat u de bank opdracht geeft om de kosten van de uitvaart van de betreffende rekening over te maken. Dit geldt voor alle kosten die met de uitvaart te maken hebben. De rekening van het uitvaartbedrijf, maar ook bijvoorbeeld de rekening van de bloemist, koffietafel en dergelijke. De bank zal u vragen om een kopie van de akte van overlijden.

Overlijden en nalatenschap

Een nalatenschap bestaat uit bezittingen en schulden. Bezittingen zijn onder meer het geld op betaal- en spaarrekeningen, verzekeringspolissen, eigen grond en eigen huis, waardevolle spullen als auto, camper, boot, kunst, etc. Schulden bestaan uit hypotheek en nog te betalen rekeningen, belasting, doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, etc. U kunt te maken krijgen met erfbelasting (vroeger successierechten genoemd) en zal daarvoor een aangiftebiljet ontvangen van de Belastingdienst.

Leidraad bij alle zorgen rondom een overlijden

De meeste administratieve zaken zijn vrij eenvoudig af te handelen. Over het algemeen kunnen de nabestaanden dit zelf. Een ervaren uitvaartverzorger zal ook op dit gebied veel vragen kunnen beantwoorden. Niet alleen het persoonlijke afscheid regelen vraagt veel van de nabestaanden, ook de zakelijke kant is vaak veelomvattend. In de ‘Gids voor nabestaanden’ vindt vrijwel alles wat u moet weten omtrent de afwikkeling van een nalatenschap. Bij het regelen van een uitvaart door Meride Uitvaartverzorging ontvangt u dit boek geheel gratis, het is een goed naslagwerk van hoge kwaliteit.

Overlijden, we krijgen er allemaal mee te maken. In de dagen tussen overlijden en uitvaart is begeleiding door een deskundig en ervaren uitvaartverzorger van essentieel belang. Meride Uitvaartverzorging, 085-40 18 123, werkt in heel Nederland uitsluitend met mensen die over voldoende deskundigheid en ervaring beschikken, naast grote mate van betrokkenheid en empathie.