Home » Kennisbank » Uitvaartmuziek

Uitvaartmuziek

‘Na stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare’ aldus Aldous Huxley. Dit gezegde geeft aan hoe essentieel muziek is tijdens intense momenten zoals een uitvaart. Muziek is bepalend voor sfeer, geeft ruimte aan momenten van bezinning, van herinnering. Muziek is emotie. Het is echter niet altijd eenvoudig om keuzes te maken, het aanbod van muziek is zo immens. Goed is om zorgvuldig te overleggen met elkaar en te beseffen dat de gekozen muziek niet slechts aankleding van de plechtigheid is, maar ook ondersteunend kan zijn bij rituelen, hoe groot of hoe klein ook.

Toegevoegde waarde van uitvaartmuziek

De gekozen muziek zal in de eerste plaats iets zeggen over de overledene, over zijn leven en/of over het verdriet van de nabestaanden. Door muziek worden rituelen  als het eventueel binnendragen of begeleiden van de uitvaartkist, of aan het einde van de plechtigheid het uitdragen of begeleiden, ondersteund en intens beleefd. Ook bij het aansteken van kaarsen rond de uitvaartkist of het neerleggen van bloemen kan muziek iets toevoegen. Maar er is meer wat men eventueel met de gekozen muziek kan doen.

De tekst van gekozen nummers kunnen worden gebruikt als leidraad bij de toespraak.  Ook kan men ervoor kiezen om enkele woorden, een zin of een couplet op de rouwkaart , in de rouwadvertentie  of op de dankbetuiging te vermelden. Heeft muziek een groot aandeel gehad in het leven van de overledene, dan kan men zelfs de uitvaartkist  voorzien van (of laten voorzien van) teksten uit de liederen of (gedeelten) van het muziekschrift. Het uitreiken van een overzichtje aan de belangstellenden van de muziek en de tekst van de liederen kan een waardevol aandenken voor hen zijn. Dit kan vooraf of na afloop van de plechtigheid gebeuren. Dit zijn enkele voorbeelden van mogelijkheden om door middel van muziek het afscheid heel persoonlijk te maken.

Zijn er kenmerken van uitvaartmuziek?

Nee, kenmerken van uitvaartmuziek zijn er niet, want alle muziek kan uitvaartmuziek zijn. Of dat instrumentaal is of met gezongen teksten, klassiek of pop, rock, jazz, house of rapp, de keuze is geheel aan de nabestaanden. Ook de uitvoering qua geluidssterkte wordt door de familie bepaald. Knoerthard is knoerthard, fluisterstil is fluisterstil, het kan allemaal, het mag allemaal.
Er is maar één criterium; past het bij de overledene?

Hoeveel muziekstukken kan men kiezen?

Gemiddeld zal een muziekstuk vier minuten duren, het is belangrijk om te beseffen dat dit een onderdeel van de totale tijd is. Dus in een plechtigheid van drie kwartier zijn drie muziekstukjes voldoende; een bij entree van de afscheidsruimte, een halverwege en de laatste bij het afscheid. Dan blijft er voldoende ruimte over voor sprekers.  Eventueel kan men het laatste nummer laten herhalen tot iedereen de ruimte heeft verlaten. Heeft men een uur of meer ter beschikking, dan kan er ook voor iets meer muziek gekozen worden. Het is goed om in ieder geval na twee sprekers af te wisselen met muziek, anders zullen de aanwezigen hun aandacht voor het gesprokene gaan verliezen. Dit is slechts een gemiddelde leidraad. Men kan ook kiezen voor binnenkomen in stilte, of voor afscheid in stilte. Besef wel dat dit heel beladen kan aanvoelen. De uitvaartverzorger zal vanuit zijn ruime ervaring goed kunnen adviseren. Niet alleen in een aula of kerkruimte kan muziek ten gehore worden gebracht, ook op de begraafplaats kan gezorgd worden voor apparatuur om cd’s af te spelen.

Livemuziek

Livemuziek is zondermeer indrukwekkend. In veel aula’s van crematoria of begraafplaatsen staat een piano of orgel ter beschikking. De uitvaartverzorger zal u dat kunnen vertellen. Maar ook bij een graf kan er gemusiceerd worden, denk aan trompet, strijkkwartet, accordeon of dergelijke.

Er zijn professionele musici die voor een reëel bedrag mee werken aan een afscheid. Ook hierin zal uw uitvaartverzorger een adviserende rol kunnen spelen. De kosten zullen door de uitvaartverzorger direct in de begroting  worden meegenomen. Dit geldt ook bij het aanvragen van een offerte mits de wens voor livemuziek direct vermeld wordt.

Heeft de muzikant weinig ervaring met het spelen voor publiek, is hij/zij amateur of lid van familie- of vriendenkring, dan is het zaak om goed te overleggen of het haalbaar is. De sfeer in een afscheidsbijeenkomst verhoogt de moeilijkheidsgraad voor degene die gaat musiceren. Emoties zijn lastig. Een mislukte uitvoering van het gekozen muziekstuk is heel belastend voor zowel de nabestaanden als de musicus zelf.

Ook de medewerking van een koor komt regelmatig voor. Dit kan een kerkkoor zijn, maar ook een popkoor of een smartlappenkoor zorgt voor sterk toegevoegde waarde als deze hoorde tot de belevingswereld van de overledene.

Alternatieven voor muziek

Er zijn ook alternatieven voor muziek bij de uitvaart. Creatieve geluidsopnamen kunnen heel veelzeggend zijn. Bijvoorbeeld de ruisende branding met meeuwen bij het afscheid van iemand die intens genoot van het strand. Roepende vogels in het voorjaar, zoals grutto’s, kieviten of koekoek bij het afscheid van een natuurliefhebber. Maar ook het geluid van een kudde schapen of koeien kan indrukwekkend en passend zijn bij het afscheid van een iemand die met hart en ziel boer is geweest. Vooral als deze opnamen vergezeld worden door geprojecteerde foto’s van de overledene op een groot scherm.

Uitvaartmuziek bij het afscheid van kinderen

Bij het afscheid van heel jonge kinderen kan men kiezen om bijvoorbeeld het muziekdoosje dat in de wieg of het bedje heeft gehangen, af te laten spelen voor de microfoon. Bij iets grotere kinderen kunnen gerust favoriete liedjes ten gehore worden gebracht, ook al zijn deze nog zo vrolijk, het was immers de belevingswereld van het kind.
En ook hier kan men weer eventueel tekst of gedeelten van tekstjes op de rouwkaart  of dankbetuiging gebruiken.

Lijst van veelgevraagde muziek

In de lijst hieronder staan op alfabetische volgorde de muzieknummers die veelgevraagd zijn in het achterliggende jaar. Wellicht helpt dit om een keuze te kunnen maken. De Cd’s moeten door de familie zelf worden aangeleverd, dit kan uit eigen collectie zijn of bijvoorbeeld geleend worden bij een bibliotheek. Minimaal 24 uur voor de plechtigheid moeten de Cd’s met een lijstje waarop de gekozen nummers in de juiste volgorde staan vermeld, in de aula van crematorium of begraafplaats aangeleverd zijn. Het personeel kan dan de cd’s checken en de muziek klaarzetten in hun systeem.

Heeft u na deze informatie nog vragen over uitvaartmuziek, neem dan gerust contact op met Meride via 085 – 4018123

 

Populaire uitvaartmuziek

A Alan Parsons Old and Wise
Albinoni Adagio
All Angels The sound of Silence
Andrea Bocelli en Sarah Brightman Time to say goodbye
Andrea Bocelli The power of love
André Hazes De vlieger
André Rieu The last rose of summer
Anouk One word
Anouk Lost
B Bach Air
Bernie Williams Dust in the wind
Boyz II Men It’s so hard to say goodbye to yesterday
C Camille St. Saëns Carnival des Animaux
Cat Stevens Morning has broken
Chris de Burgh One more mile to go
City to city The road ahead
Claudia de  Brey Mag ik dan bij jou
Clouseau Afscheid van een vriend
D Dana Winner Against all odds
David Bowie Heroes
Diverse uitvoeringen Wat de wereld brengen moge
Diverse uitvoeringen Ave Maria
E Eddy Wilson & Friends Stairway to heaven
Edith Piaf Non, je ne regrette rien
Edvard Grieg Morgenstimmung
Elton John Candle in the wind
Enya Diversen
Eric Clapton Tears in heaven
F Frans Bauer Trein naar niemandsland
G Glen Campbell Bridge over troubled water
Guns N’Roses November Rain
Guus Meeuwis De weg
J James Blunt Goodbye my lover
Joe Cocker Everybody hurts
John Lennon Imagine
K Karin Bloemen Geen kind meer
Khachaturian (Chatsjatoerjan) Theme Onedin Line
L Leon Russell A song for you
Louis Amstrong What a wonderful world
Louis Amstrong When you wish upon a star
M Maaike Ouboter Dat ik je mis
Marco Borsato Afscheid nemen bestaat niet
Marco Borsato Het water
Metallica Nothing else matters
Moby Go
Mozart Ave Maria
Mozart Ave Verum
P Pachel Bel Canon
Paul de Leeuw De steen
Pink Floyd Wish you were here
Q Queen Who wants to live forever
Queen You take my breath away
R Randy Crawford & Joe Stample When I need you
Robbie Williams Angels
Rob de Nijs Zo zal het zijn
Rob de Nijs Alles wat ademt
S Shirley Bassey The first time ever I saw your face
Soeur Marie Keyrouz Ave Maria
Stef Bos Papa
Sweet people And the birds were singing
T Tommy Fleming Sand and water
Trijntje Oosterhuis Gone too soon
U U2 One
V Vangelis Conquest of Paradise
Van Morrison Have I told you lately that I love You
Vera Lynn We’ll meet again
Vivaldi Vier jaargetijden
W Wim Zonneveld Het dorp